18.2 C
Sopron
21.1 C
Budapest
17.1 C
Nyíregyháza
2024. június 21., péntek

A klímaváltozás miatt Salzkammergut híres nárciszfesztiválja idén nagyon más lesz

KezdőlapJövőA klímaváltozás miatt Salzkammergut híres nárciszfesztiválja idén nagyon más lesz

A meleg tavasz felgyorsította a nárciszok növekedését Ausseerlandban. Ennek eredményeként a Nárciszfesztivál idén színesebb lesz, mivel a számokban szereplő nárciszok számát a virághiány miatt csökkenteni kellett.

A nárciszfesztivál Ausseerlandban immár 64 éve szerves része a régiónak. A négynapos fesztivál csúcspontja minden évben a Grundlsee tavon megrendezett csónakos felvonulás – idén június 2-án kerül rá sor. Ausztria legnagyobb virágfesztiváljára minden évben több tízezren látogatnak el, ahol a vadon növő csillagnárciszok állnak a középpontban.

Idén a nárciszok fehér pompáját a hajófelvonuláson százszorszépek, lóherék és szegfűk, valamint mohák, boglárkák és más ausseerlandi virágok egészítik ki. „A zsűri iránymutatásában tíz százalékra csökkentettük a nárciszok arányát” – magyarázza Rudolf Grill, a Nárciszfesztivál Egyesület elnöke. Korábban a számokban a nárciszok minimális aránya 70 százalék volt.

A korai virágzás miatt idén nincs elég csillagnárcisz mind a 20 figurához. Csak a magasabb réteken és az árnyékos helyeken lesz még fehér virág a fesztiválra. A felvonulók kreativitására ezért különösen nagy szükség van, mondja Grill: „A felvonulók nem osztották meg egymással minden trükkjüket és ötletüket, és nekünk sem árulták el.”

Grill úgy tudja, hogy a foglalási helyzet ugyanolyan jó, mint minden évben, a rendezvényt megelőző félelem ellenére. Csak a vasárnapi hajófelvonulás átlagosan 15 000 és 20 000 látogatót vonz. A mintegy nyolcmillió eurós hozzáadott értékkel a fesztivál fontos gazdasági tényező a régió számára.

Annak érdekében, hogy ez így is maradjon, a jövőben elképzelhető egy korábbi időpont, amely a nárciszvirágzáshoz igazodik. „Május vége 64 éve szinte mindig a megfelelő időpont. Egy héttel korábban is jó lenne, de sokkal korábban nem merjük megszervezni” – mondja a Nárciszfesztivál Egyesület elnöke. Jövőre valószínűleg megmarad a hagyományos időpont, a csónakos felvonulást 2025. június 1-jén tartják.

The post A klímaváltozás miatt Salzkammergut híres nárciszfesztiválja idén nagyon más lesz first appeared on Vízpartok.

Népszerű

Még több hasonló
Related

Vigyázat: a parkolás luxus lehet ebben a horvát városban

Dubrovnik területét tekintve a világ leglátogatottabb turisztikai célpontjához, a...

Több száz méteres olajfolt terjed Isztria legvarázslatosabb partjainál

Az olajfolt egészen a Kamenjak-foknál lévő természetvédelmi területig terjedhet.

Megvizsgálták a burgenlandi tavak vízminőségét

Burgenlandban 20 fürdőhelyet vizsgáltak.

Bled: Szigorú szabályok vonatkoznak a vízi sportok kedvelőire

A világhírű szlovén tónál szigorították a viselkedési szabályokat, amiket szigorúan betartatnak.