18.2 C
Sopron
21.1 C
Budapest
17.1 C
Nyíregyháza
2024. június 21., péntek

A legszebb homokos strandok a horvát tengerparton Isztria és Dubrovnik között

KezdőlapVízpartokA legszebb homokos strandok a horvát tengerparton Isztria és Dubrovnik között

A horvátországi Adriai-tenger partján több száz strand és öböl található, többnyire kavicsos és sziklás. A homokos strandok meglehetősen ritkák, de azért lehet találni. Íme egy válogatás a legszebb fürdőhelyekről Isztriától Dubrovnikig.

Horvátországban az Adriai-tenger partja jó 1800 kilométer hosszan húzódik az északi Isztriai-félszigettől a Kvarner-öblön és a Zadar és Split környéki régiókon keresztül a mélyen Dalmácia déli részén fekvő Dubrovnikig. Ha hozzáadjuk az ország több mint 1200 szigetét, akkor még 6000 kilométeres partvonalat is kapunk. A kristálytiszta tenger egyes helyeken akár 50 méteres látótávolságot is biztosít.

A homokos strandok viszonylag ritkák Horvátországban – de a nyaralók biztosan találnak finom homokos partszakaszokat.

Medulin: strandok Pula közelében

Az Isztria déli részén, az ókori római kori Pulától mindössze néhány kilométerre fekvő Medulin zöld félszigeteivel ideális nyaralóhely a fürdőzéshez, vitorlázáshoz és búvárkodáshoz. A kempingezők kedvelt célpontja is. Az itteni partvonalat öblök, öblök és hegyfokok tagolják.

Medulin egyik leghíresebb fürdőhelye a homokos Bijeca strand: az egy kilométer hosszú, sekély bejáratú tengerpart ideális a családok számára.

Az isztriai metropolisz, Pula déli részén is népszerű fürdőhelyek találhatók: az óvárostól mindössze mintegy négy kilométerre fekvő zöld Verudela-félsziget sziklás napozóhelyeket és a 100 méter hosszú Ambrela kavicsos öblöt kínál, amely szintén sok gyermekkel érkező szülőt vonz. A fenyőfák sűrű koronái itt árnyékot adnak.

Paradicsom: Rab szigetének homokos strandja

A Rab-szigeten található Loparban található Paradise Beach vagy Rajska Plaža 1,5 kilométeres hosszával Horvátország egyik leghosszabb és legszebb homokos strandja. Ezt nemcsak a Loparról érkező nyaralók, hanem a Rab és a Kvarner-öböl környező szigeteinek más helyeiről érkező turisták is nagyra értékelik. Köztük sok a gyermekes család, mivel a sziget északi részén található Crnika-öbölben lévő strand lágyan lejt a tengerbe, így még a kisgyermekek is csobbanhatnak.

Zöld növényzete miatt Rabot „Smaragd-szigetnek” is nevezik, a fő város, Rab Town pedig velencei stílusú régi városközponttal rendelkezik.

Susak: fürdés a homokos szigeten

Susak egy egyedülálló homokos sziget a Kvarner-öbölben, amely Mali Lošinjból hajóval érhető el: a kis, lágyan hullámzó, mindössze 3,7 négyzetkilométeres szigetet nádas és szőlőültetvények borítják, és még nyáron is elég zöldnek tűnik.

A sziget egyetlen településétől délkeletre található Bok sekély, homokos öble, amely körülbelül 100 méter hosszú, családok számára is alkalmas, de csak a tenger felől vagy gyalogosan közelíthető meg.

Királyi homokos strand Ninben

Homokban gazdag: a Nin kisváros körüli strandok a legnagyobbak közé tartoznak Horvátországban.

A dalmáciai Zadar közelében fekvő Nin homokos strandjai összesen 8000 méter hosszúak. A két kilométeres hosszával a Kraljičina Plaža királyné strandja (Kraljičina Plaža) Horvátország leghosszabb homokos strandja. A legenda szerint Tomislav király több mint 1000 évvel ezelőtt itt nézte a naplementét a Velebit-hegységre néző kilátással, Jelena királynő pedig a gyógyiszapot használta.

A gyalogosok számára kialakított fahidak vezetnek át a ritka növényfajokkal tarkított területen. Nin kisváros, amelynek történelmi központja egyfajta lagúnaszigeten fekszik, egykor az első horvát uralkodó dinasztia rezidenciája volt.

Karib-tenger Horvátországban: Saharun strand Dugi Otok szigetén

A Dugi Otok sziget északnyugati partján, Veli Rat közelében található Saharun homokos strand (más néven Sakarun), amely a dalmáciai Zadar régió egyik leghíresebb és legszebb strandja, különösen élénk türkizkék színű. Horvátország itt a Karib-tengerre emlékeztet. A Saharun strandot fenyőerdő veszi körül, amely nyáron árnyékot ad. A strand körülbelül 800 méter hosszú, és nagy, sekély fürdőhelyet kínál.

Dugi Otoknak nem ez az egyetlen látványossága: a „hosszú sziget” – mintegy 44 kilométer hosszú, de csak egy-négy kilométer széles – még egy ötcsillagos biohotelt is kínál, valamint a Telašćica Natúrparkot és kirándulásokat a szomszédos Kornati Nemzeti Parkba. Ez az egyedülálló szigetcsoport mintegy 150 kopár szigetecskéből áll, amelyek közül néhány kör alakú, mások pedig tornyosuló sziklákkal rendelkeznek.

Aranyszarv: Zlatni Rat Brač szigetén

A horvátországi strandok közül talán a legtöbbet fényképezett sztár a Split előtti Brač-szigeten található: Zlatni Rat, az „Aranyszarv”. Sokak számára ez Horvátország legszebb strandja; gyakran összekeverik a homokos stranddal, de valójában finom kavicsokból áll. A mélyebb vízben lévő homokpadok akvamarin színt kölcsönöznek neki.

Az „Aranyszarv” földnyelv csaknem fél kilométer hosszan nyúlik a tengerbe, és a tengeráramlatok hatására folyamatosan változtatja alakját. Bol kisvárosból egy árnyas sétányon lehet megközelíteni.

Homokos strandok Korčula szigetén

Korčula szigete két finom homokos strandot is kínál, mindkettő a sziget keleti részén, a Lumbarda régióban: a Bilin Žal strandról északkeletre, a Pelješac-félsziget és a Korčula-szigetcsoport szigetei felé nyílik kilátás. A 100 méter hosszú, keskeny homoksáv mentén kőfal húzódik, amely délutánonként árnyékot ad, és napozóágyak és napernyők is bérelhetők. A déli oldalon található 200 méteres Vela Pržina homokos strand mindössze néhány perces sétával érhető el a szőlőültetvényeken keresztül.

A finom kavicsos, mintegy 150 méter hosszú Prižba strand szintén Korčula szigetének déli oldalán található, Blatótól nyolc kilométerre. Több kis öbölből és két kis félszigetből áll. A strand előtt hat lakatlan sziget található. A nyugati Vela Luka környéke szintén gyönyörű öblöket kínál a szigeten, amelynek legnagyobb látványossága, Korčula városa, amelyet kerek erődítménytornyai miatt Kis-Dubrovniknak is neveznek.

Dubrovnik homokos strandja: Šunj a Lopud-szigeten

Nyári menedékhely Dubrovnik városának közelében: Šunj strandja Lopud szigetén.

A dalmát metropolisz, Dubrovnik előtt fekvő Elaphite-szigetcsoport szigeteit a dús növényzetük miatt már a 15-16. században a papság és a nemesség választotta nyári rezidenciájául, amiről a villák és paloták még ma is tanúskodnak.

Lopud a 13 sziget egyike, déli oldalán fekszik Šunj, Dubrovnik környékének leghíresebb homokos strandja. A fenyőerdővel körülvett, 300 méter hosszú strandot gyalogosan, elektromos kisautókkal vagy a tenger felől lehet megközelíteni. Gyermekek számára is alkalmas.

Saplunara homokos strandja Mljet szigetén

A dalmát metropolisztól, Dubrovniktól mintegy 30 kilométerre északnyugatra fekvő, sűrű fenyő- és tölgyerdőkkel borított Mljet-sziget ideális úti cél a természet szerelmeseinek, rengeteg túrázási és kerékpározási lehetőséggel.

A sziget déli partján található azonos nevű településen található az Adriai-tenger partvidékének egyik legszebb homokos strandja, a mintegy 150 méter hosszú Saplunara strand, amelyet sűrű erdők vesznek körül.

The post A legszebb homokos strandok a horvát tengerparton Isztria és Dubrovnik között first appeared on Vízpartok.

Népszerű

Még több hasonló
Related

Vigyázat: a parkolás luxus lehet ebben a horvát városban

Dubrovnik területét tekintve a világ leglátogatottabb turisztikai célpontjához, a...

Több száz méteres olajfolt terjed Isztria legvarázslatosabb partjainál

Az olajfolt egészen a Kamenjak-foknál lévő természetvédelmi területig terjedhet.

Megvizsgálták a burgenlandi tavak vízminőségét

Burgenlandban 20 fürdőhelyet vizsgáltak.

Bled: Szigorú szabályok vonatkoznak a vízi sportok kedvelőire

A világhírű szlovén tónál szigorították a viselkedési szabályokat, amiket szigorúan betartatnak.