18.2 C
Sopron
21.1 C
Budapest
17.1 C
Nyíregyháza
2024. június 21., péntek

Megvan, mikor nyithat újra a parajdi sóbánya

KezdőlapHegycsúcsokMegvan, mikor nyithat újra a parajdi sóbánya

Június végére befejeződnek a parajdi sóbánya biztonságossá tételét célzó munkálatok, és újranyit a létesítmény – nyilatkozta szerdán Irina Muller, a román Országos Sóipari Társaság (Salrom) termelési igazgatója a Marosvásárhelyi Rádiónak.

A turisták körében népszerű székelyföldi létesítményt tulajdonló társaság képviselője elmondta: számításaik szerint június 25. körül indulhat be újra a sókitermelés és a turisztikai tevékenység. Hozzátette, mivel a jelenleg zajló munkálatok az időjárástól is függnek, előfordulhat, hogy már június 10-15-én befejezik őket.

Közölte: 90 százalékban elvégezték a sürgős beavatkozást, és 80 százalékban a Korond patak medrének megerősítése is megtörtént, elkészült egy védőcsatorna, amely elbírja a megnövekedett vízhozamot, így megelőzhető a víznek a bányába való beszivárgása.

A sóbányát május közepén, pár nappal a csíksomlyói búcsú előtt zárták be meghatározatlan időre vízbeszivárgás miatt, miután a bányába beszivárgott a Korond-patak vize, mely a sós medertalajt kimosva tört utat magának.

A bánya turisztikai részlegének a bezárását biztonsági okokból rendelte el a Salrom, a létesítményt a pünkösdi időszakban ugyanis turisták ezrei keresik fel útban a csíksomlyói búcsúba menet vagy jövet.

A Hargita megyei bányát tavaly is be kellett zárni néhány napra, miután talajvíz szivárgott a régi tárnákba, aminek hatására megnőtt a látogatható csarnokok levegőjének nedvességtartalma. Előző évben a nyári idényben szembesültek hasonló problémával, melynek orvoslása két hónap kiesést eredményezett.

A sóbánya Székelyföld egyik leglátogatottabb turisztikai látványossága, 2023-ban 570 ezren keresték fel. A felszín alatt 120 méterre található látogatható csarnokokban játszóterek, foglalkoztató és kikapcsolódási terek, ökumenikus kápolna és moziterem is várja a turistákat. Jótékony mikroklímája miatt egészségeseknek és betegeknek is ajánlott időt tölteni a tárnákban, ez segíti a relaxációt, a szervezet regenerálódását, és számos egészségügyi panaszra is javallott.

(Címlapfotó: Wikipedia/Christo)

The post Megvan, mikor nyithat újra a parajdi sóbánya first appeared on Hegycsucsok.

Népszerű

Még több hasonló
Related

Egyedülálló, 19. századi posta nyílt Hollókőn

Egy XIX. századi kisposta hangulatát idézi.

Kerekdomb Fesztivál Tállyán: Összművészeti programok, borkóstolók és dűlőtúrák

Koncertekkel, irodalmi beszélgetésekkel, bemutatókkal, színházi előadásokkal, kreatív programokkal, valamint...

Miskolc: Nyolcvan helyszínen hatvankét borászat az Avasi Borangoláson

A történelmi Avas utcáin három színpadon tizennyolc koncert lesz.

Kiderült, mikortól látogathatók a legnépszerűbb csehországi várak

A leglátogatottabb várra tavaly is több mint kétmillióan voltak kíváncsiak.