18.2 C
Sopron
21.1 C
Budapest
17.1 C
Nyíregyháza
2024. június 21., péntek

Fesztivállal emlékeznek meg a normandiai partraszállás 80. évfordulójáról

KezdőlapVízpartokFesztivállal emlékeznek meg a normandiai partraszállás 80. évfordulójáról

Negyvenháromezer rendőrből, csendőrből, tűzoltóból és katonából álló „rendkívüli erővel” készül Franciaország a nyugati szövetségesek normandiai partraszállása 80. évfordulójának alkalmából június 5-7. között rendezendő megemlékezésekre, amelyekre 25 állam- és kormányfő, többi között Joe Biden amerikai és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök, valamint III. Károly brit uralkodó is hivatalos – jelentette be a francia belügyminisztérium.

A Fehér Ház közleménye szerint Joe Biden június 5-étől 9-éig lesz Franciaországban. Június 6-án beszédet mond a normandiai partaszállás emlékhelyein, az Utah és Omaha Beach-en rendezendő hivatalos ünnepségeken. Az államfő üdvözölni fogja az amerikai veteránokat és családjaikat.

A francia elnöki hivatal emlékeztetett arra, hogy ez lesz Joe Biden első állami látogatása Franciaországban, amelynek során Emmanuel Macron francia elnök június 8-án fogadja hivatalában.

„Nyolcvan évvel Európa felszabadítása után a háború visszatért a kontinensre. A két elnök megvitatja az Ukrajnának nyújtandó erős és hosszú távú támogatást” – közölte az Elysée-palota.

A normandiai partraszállás megemlékezésein Volodimir Zelenszkij ukrán elnök is jelen lesz.

A három nap alatt az északnyugat-franciaországi Bretagne-ban és Normandiában rendezendő mintegy harminc ünnepségre közel egymillió embert várnak. A legjelentősebb megemlékezést június 6-án az Omaha Beach közelében rendezik, ahol 12 ezer rendőr és csendőr fog ügyelni a rendre – mondta Gérald Darmanin belügyminiszter csütörtökön sajtótájékoztatón.

„Ez lesz történelmünk legnagyobb megemlékezése” – jelentette ki a tárcavezető. Hozzátette, hogy a hírszerző szolgálatok egyelőre „nem észleltek különösebb fenyegetést”.

The post Fesztivállal emlékeznek meg a normandiai partraszállás 80. évfordulójáról first appeared on Vízpartok.

Népszerű

Még több hasonló
Related

Vigyázat: a parkolás luxus lehet ebben a horvát városban

Dubrovnik területét tekintve a világ leglátogatottabb turisztikai célpontjához, a...

Több száz méteres olajfolt terjed Isztria legvarázslatosabb partjainál

Az olajfolt egészen a Kamenjak-foknál lévő természetvédelmi területig terjedhet.

Megvizsgálták a burgenlandi tavak vízminőségét

Burgenlandban 20 fürdőhelyet vizsgáltak.

Bled: Szigorú szabályok vonatkoznak a vízi sportok kedvelőire

A világhírű szlovén tónál szigorították a viselkedési szabályokat, amiket szigorúan betartatnak.