18.2 C
Sopron
21.1 C
Budapest
17.1 C
Nyíregyháza
2024. június 21., péntek

Ezen a 6 haza strandon nagy a megbetegedés kockázata

KezdőlapVízpartokEzen a 6 haza strandon nagy a megbetegedés kockázata

Az Európai Bizottság szerint Európa fürdővizeinek többsége bakteriológiai szempontból biztonságos. Mégis van 6 hazai strand, ahol nem ez a helyzet.

Az európai természetes fürdőhelyek túlnyomó többsége megfelelt az Európai Unió legszigorúbb, kiváló minősítésű bakteriológiai előírásainak, kiváló minősítést tavaly Európa fürdőinek 85,4 százaléka kapott – derült ki az Európai Környezetvédelmi Ügynökség (EEA) az Európai Bizottság közösen összeállított, 2023-es adatokat rögzítő közzétett értékeléséből.

A brüsszeli közlemény szerint az Európában bakteriológiai szempontból hivatalosan ellenőrzött fürdőhelyek 85,4 százaléka kiváló, 96 százaléka megfelelt a minimális bakteriológiai előírásoknak, és csak 1,5 százalékuk kapott rossz minősítést.

„Az Atlanti-óceántól a Földközi-tengerig Európa fürdővizeinek többsége kiváló minőségű, úszásra alkalmas” – fogalmaztak.

A bakteriológiai szempontból kiváló fürdővizek legnagyobb arányban Görögországban, Horvátországban, Cipruson és Ausztriában találhatók. Belgiumban, Bulgáriában, Luxemburgban, Máltán, Ausztriában és Romániában a hivatalosan azonosított fürdővizek mindegyike megfelelt a minimális minőségi előírásoknak 2023-ban. Tavaly öt országban – Albániában, Belgiumban, Észtországban, Magyarországon és Lengyelországban – a fürdővizek legkevesebb 70 százaléka volt kiváló minőségű.

A tengerparti területek vízminősége általában jobb, mint az egyéb természetes, folyók és tavak mentén kialakított fürdőhelyeké. A 2023-ban besorolt tengerparti fürdőhelyek 89 százaléka kapott kiváló minősítést, míg a folyók és tavak fürdővizeinek 79 százaléka.

A fürdővíz minőségének javítását célzó uniós irányelv 2006-os elfogadása óta a bakteriológiai szempontból rossz minőségű fürdővizek aránya az elmúlt évtizedben csökkent, és 2015 óta stabil. A fürdővizekben való úszás egészségügyi kockázatai azonban folyamatos probléma maradt, 2023-ban 321 esetben jelentettek rossz vízminőséget az európai fürdőhelyek.

Tavaly a hivatalosan bejelentett fürdőhelyek száma 108-cal, az előző évhez képest 0,5 százalékkal 21 766-ra nőtt az Európai Unióban.

A közzétett összesítés az uniós tagországok 21 766 hivatalosan kijelölt fürdőhelyének vizére, valamint Albániában 119 és Svájc esetében 196 fürdőhely vizére terjed ki.

Magyarországi fürdővizek

A hazai természetes fürdővizek 94%-a jó vagy kiváló, a 283 vizsgált helyszínből csupán 52 kapott jó, 10 tűrhető minősítést, közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ.

Kifogásolt kategóriába 6 strand került:

 • a dunakeszi Duna-parti strand
  a gárdonyi Tini Strand
  a makói Maros Kalandpart
  a nyíregyházi Sóstó Tófürdő
  a soltvadkerti Vadkerti tófürdő
  zalaegerszegi Gébárti-tó strand

A kifogásolt, vagy a nem ellenőrzött vízminőségű fürdőhelyeken a fürdőzők elsősorban hányással, hasmenéssel járó megbetegedésnek, szem- vagy fülgyulladás kockázatának vannak kitéve.

The post Ezeken a strandokon inkább ne fürödj, annyira koszos a víz first appeared on Vízpartok.

Népszerű

Még több hasonló
Related

Vigyázat: a parkolás luxus lehet ebben a horvát városban

Dubrovnik területét tekintve a világ leglátogatottabb turisztikai célpontjához, a...

Több száz méteres olajfolt terjed Isztria legvarázslatosabb partjainál

Az olajfolt egészen a Kamenjak-foknál lévő természetvédelmi területig terjedhet.

Megvizsgálták a burgenlandi tavak vízminőségét

Burgenlandban 20 fürdőhelyet vizsgáltak.

Bled: Szigorú szabályok vonatkoznak a vízi sportok kedvelőire

A világhírű szlovén tónál szigorították a viselkedési szabályokat, amiket szigorúan betartatnak.