25.4 C
Sopron
30.8 C
Budapest
28.1 C
Nyíregyháza
2024. július 24., szerda

Firenzében magyar győzelem a fagylatkészítő világversenyen

KezdőlapJelenFirenzében magyar győzelem a fagylatkészítő világversenyen

Fazekas Ádám, a budapesti Fazekas Cukrászda fagylaltkészítője lett 2024 legjobbja a Gelato Festival World Ranking világranglistáján – jelentették be a verseny szervezői a Rómában tartott sajtótájékoztatón.

Fazekas Ádám kétszázhuszonhét ponttal és három koronával ugrott a nemzetközi dobogó legfelső fokára. A magyar fagylaltkészítő mester 2021-ben megnyerte a Gelato Festival World Masters versenyét, 2022-ben pedig második lett a Gelato Festival World Ranking ranglistáján, amelyen most az élre került.

A sajtótájékoztatón Fazekas Ádám málnával ízesített pisztáciafagylaltját mutatták be, de a nemzetközi ranglista első helyét nem egyetlen alkotással nyerte el.

Az idei második helyezett Giovanni Bonazzi lett az olaszországi Paronából, a harmadik helyen a San Franciscó-i Savannah G. Lee végzett.

A kézműves fagylaltkészítők nemzetközi versenyét 2011 óta rendezik meg: az utóbbi tizenhárom évben több mint nyolcezer fagylaltkészítő mester kreációit vizsgáztatta, kóstolta és pontozta a több száz szakértőből álló zsűri.

Az idén több mint ezerkétszázan indultak a megmérettetésen a világ minden részéből, nemcsak Európából és Észak-Amerikából, hanem Afrikából és Ázsiából is. Ahhoz, hogy felkerülhessenek a nemzetközi ranglistára, a cukrászoknak legalább két éven át különböző eseményeken, bemutatókon, fagylaltfesztiválokon kell részt venniük termékeikkel, amelyekért koronában mért pontokat kapnak.

A fagylaltkészítő mesterek világranglistája a Gelato Festival, a Kézműves Fagylalt-, Cukrászati és Péktermékek Nemzetközi Vására (Sigep-IEG Expo) és az ismert fagylaltgép-gyártó Carpigiani ötletéből indult. A cél a világ több mint 100 ezer kézműves fagylaltozójának feltérképezése és megismertetése volt.

A Gelato Festival nevű kezdeményezés 2010-ben debütált Firenzében, mivel a világ első gelato-receptje a toszkán városban született a sokoldalú Bernardo Buontalentinek köszönhetően. Az építészként is ismert Buontalenti 1559-ben „találta fel” a fagylalto

Azóta az esemény bővítette határait, először Olaszország többi részén, majd Európában és – 2017 óta – az Egyesült Államokban nyolcvan fesztivált rendeztek.

Népszerű

Még több hasonló
Related

Kiderült, ki az a 107 ezer magyar, aki Ausztriában él

A magyar az ötödik legnépesebb bevándorlócsoport Ausztriában.

Nehéz helyzetben a Nemzeti Múzeum, nem lesz több jó kiállítás

A pénzhiánynak súlyos következményei lesznek.

Páratlan látvány Szentendrén a zenés gyertyaúsztatás a Dunán

A szentendrei kuriózumnak számító zenés gyertyaúsztatás páratlan látványában gyönyörködhet a közönség.

Több hektáros útvesztő épült Kiszombor határában

Az útvesztő bejáratától egy óra eljutni a kijáratig, ha a látogató nem téved el.