25.4 C
Sopron
30.8 C
Budapest
28.1 C
Nyíregyháza
2024. július 24., szerda

Vigyázat: a parkolás luxus lehet ebben a horvát városban

KezdőlapVízpartokVigyázat: a parkolás luxus lehet ebben a horvát városban

Dubrovnik területét tekintve a világ leglátogatottabb turisztikai célpontjához, a több mint négyszer akkora Velencéhez hasonlítható. A tömegturizmus jelentette kihívások is hasonlóak.

Velencével ellentétben azonban Dubrovnik a jövőben sem akar belépődíjat szedni az egy napra érkező turistáktól. Egy séta a városfalak mentén, ahonnan látványos kilátás nyílik az óvárosra és az Adriai-tengerre, a főszezonban azonban már most is 35 euróba kerül a felnőtteknek. A bevételt az UNESCO világörökségi helyszín megőrzésére fordítják.

A parkolási díjakból származó bevétel is jövedelmezőnek ígérkezik. A parkolás igazán drága lehet a látogatók számára.

Egy rövid séta az autótól az óvárosig akár 240 euróba is kerülhet naponta.

A horvát tengerparti város turizmusának fellendülését egy fantasy-sorozat is elősegítette. Dubrovnik volt a háttere „Királyvárnak”, a „Vastrón” székhelyének a Trónok harca sorozatban. A sorozat sikere óta évente több mint 1,2 millió turista özönlik át a városfalak boltívein a világ minden tájáról.

A legtöbb vendég hajóval vagy repülővel érkezik. Ha azonban autóval vagy bérautóval utazol, akkor nagyon figyelj oda, hogy hol parkolsz. A legrövidebb séta az óvárosba a nap végére nagyon drágának bizonyulhat.

Dubrovnik legdrágább parkolója a városkaputól egy percre található, óránként 10 euróba kerül; ha 24 órát maradsz, 240 eurót kell fizetni.

Dubrovnik parkolóit öt zónára osztották.

A 0., 2. és 4. zóna van a legközelebb a városfalakhoz, és ennek megfelelően drágák a főszezonban (májustól szeptemberig). A 0. zónában egy óra 10 euróba kerül, a 2. zónában 6,60 euróba, a 4. zónában pedig nincs 1 órás parkolójegy. De vigyázat: minden további óráért „többórás parkolókártyát” kell fizetni. Ettől kezdve a 2. és 4. zónában 132,72 euró, a 0. zónában pedig akár 199,08 euró is fizetendő. A napijegy 132,70 (2. zóna) vagy 199,10 euróba kerül (0. zóna).

Ha olcsóbban szeretnél parkolni, akkor az 1-es és 3-as zónát használd, innen  hosszabb a séta az óvárosig. Itt egy óra 1,30 euróba kerül, a második órától 17,25 vagy 17,30 eurót kell fizetni a napijegyért. És ugyanez vonatkozik a parkolókra is: minél közelebb van az óvároshoz, annál drágább. Ha például tíz percet sétálunk a városkapuig, akkor 711 parkolóhely áll rendelkezésre a „Dubrovnik Centre Parking” nevű parkolóban, ahol egy napijegy 40 euróba kerül.

The post Vigyázat: a parkolás luxus lehet ebben a horvát városban first appeared on Vízpartok.

Népszerű

Még több hasonló
Related

Minden szülő rémálma: a strand teljesen zsúfolt és hirtelen eltűnik a gyerek – ennek most vége Riminiben

Már több mint 100 nyelven lehet bejelentéseket tenni az...

Ezeken a repülőtereken már nincs folyadékkorlátozás

A kézipoggyászban lévő folyadékokat tartalmazó műanyag zacskók hamarosan a múlté lesznek.

Terjed az alga az Adrián, aggódnak a nyaralók

Nem világos, hogy a nyálka miért alakul ki egy adott időpontban.

Újabb hőhullám Olaszországban: a 43 fok feletti hőségnek sokára lesz vége

A nyár kezdete óta ez a negyedik hőhullám, amely elérte Olaszországot.