25.6 C
Sopron
28.3 C
Budapest
19.9 C
Nyíregyháza
2024. július 24., szerda

Újabb ritkaságnak számító falképek kerültek elő a székelyföldi Szacsva középkori templomában

KezdőlapMúltÚjabb ritkaságnak számító falképek kerültek elő a székelyföldi Szacsva középkori templomában

Újabb érdekes, 14. századi falképeket tárt fel Szakáts Tamás restaurátor a háromszéki Réty községhez tartozó kis zsákfalu, Szacsva középkori templomának külső falán – tudatta a Szekelyhon.ro hírportál.

A templomhajó külső, északi oldalán egy falmélyedésben két jelenet is kirajzolódik: az egyik a királyok imádása (bár helyszűke miatt itt csak egy király járul a Kisjézust ölében tartó Szűz Mária elé), míg a másik töredéken a hitetlen Tamásnak sebeit feltáró Krisztus szerepel – magyarázta a Székelyhonnak Jánó Mihály művészettörténész, aki közösségi oldalán adott hírt a felfedezésről.

A szakember szerint az is ritkaságnak számít, hogy kívül vannak ezek a falképek, de maga a kompozíció is érdekes. Festőjük ugyanaz, aki a középkori templom belső falain korábban felfedezett, Szent László-legendát ábrázoló freskókat is kivitelezte – mondta Jánó Mihály. A művészettörténész kifejezte reményét, hogy a külső falon feltárt további festményrészletek is összeállnak majd értelmezhető, „olvasható” jelenetekké.

A háromszéki Szacsva felújítás alatt álló középkori református temploma 2024. június 21-én.  MTI/Kátai Edit

Szacsván a Romániának szánt európai uniós helyreállítási alapokból sikeresen megpályázott 2,4 millió eurós támogatásból folytatódnak a kis református templom korában megkezdett szerkezetmegerősítési és felújítási munkálatai. A Székelyhon felidézte: a középkori templom a korábban már részben feltárt, Szent László-legendához tartozó belső falképeknek köszönhetően vált az országosan kiemelt figyelmet és finanszírozást élvező Szent László-út egyik helyszínévé, amely egyike a Hívogató Románia-programba belefoglalt 12 kulturális-turisztikai útvonalnak.

A Háromszék című lap Dombora Lehel polgármester és Dezső László Levente református lelkész tájékoztatása alapján tavaly részletes riportban számolt be arról, hogy az Országos Helyreállítási Programnál (PNRR) elnyert támogatásnak köszönhetően a 14. századi szacsvai műemlék templomnál teljes körű restaurálás kezdődött, a támogatás pedig arra is elegendő, hogy a régi, omladozó paplak helyett egy szálláshelyként üzemelő látogatóközpontot is építsenek a szomszédos területen.

A templom történetéről, művészettörténeti és építészeti értékeiről Jánó Mihály 2012-ben közölt tanulmányt. Szacsva település 14. századi meglétét nem igazolták okleveles források, ám a falfestmények tanúsága szerint a falu temploma már a 14. században állt, amely szentéllyel rendelkezett, de az is egyértelmű, hogy később ezt többször átépítették.

A templomot leginkább a 18. századi festett virághímes kazettás mennyezete miatt tartották számon, ennek köszönhetően került a védett műemléki listára is, de 2000-ben Jánó Mihály művészettörténész és Kiss Lóránd falkép-restaurátor a hajó belsejének északi falfelületén, egy 14. századi, másfél méteres falfestmény töredéket tártak fel, amelyen a középkori magyar falfestészet sajátos ikonográfiai témájának, a Szent László-legendának Üldözés jelenete látható.

(Címlapfotó: Egy 14. századi falképmaradvány a háromszéki Szacsva felújítás alatt álló középkori református templomának külsõ oldalán egy falmélyedésben 2024. június 21-én.
MTI/Kátai Edit)

Népszerű

Még több hasonló
Related

Padlódeszkák alatt 17. századi iskoláslányok által készített papírkivágásokat fedeztek fel

Leányiskolák titkos életébe nyújt betekintést London legújabb szenzációja.

225 éve kalandos úton találták meg a hieroglifák megfejtését lehetővé tevő rosetta-i követ

Napóleon egyiptomi kalandja az egyiptológia kezdete volt, amelyben azután Franciaország vezető szerepet játszott.

Gonosz időket is megélt, most régi pompájában ragyog az erdélyi kastély

Átadták a felújított gyalui várkastélyt Erdélyben.