25.4 C
Sopron
30.8 C
Budapest
28.1 C
Nyíregyháza
2024. július 24., szerda

Kétezer halból főznek az idei tiszacsegei halászlé fesztiválon

KezdőlapVízpartokKétezer halból főznek az idei tiszacsegei halászlé fesztiválon

Többezer érdeklődőt várnak az idei tiszacsegei halászlé fesztiválra, amelyet immár 16. alkalommal rendez meg július 6-án, szombaton a csegei Tisza-parton a helyi halászcsárda.

A fesztivált Tiszacsegén16 évvel ezelőtt a csárda ételei és a halfogyasztás, valamint a csegei Tisza-part népszerűsítésére indították el, amelyre már nem csak a környékről, de a Dunántúlról, Erdélyből, és a Felvidékről is rendszeresen érkeznek érdeklődők.

A gasztronómiai kínálatot kirakodóvásár és kulturális programok egészítik ki: a Tisza-partján mintegy nyolcvan árus kínálja majd portékáját, köztük nádudvari fazekasok, szappan-, szörp- és lekvárkészítők, szőttesszövők és szarvfaragók.

Mint eddig valamennyi fesztiválon, most is ott lesz szombaton a színpadon az Abrakazabra együttes, fellép Radics Gigi, Király Linda, Király Viktor, a Döndi duó, valamint a Számadó zenekar.

4500 adag hagyományos és korhely halászlé szabadtéri főzésére készülnek, ehhez felhasználnak kétezer kilogramm harcsát, 25 kilogramm paprikát, 15 zsák hagymát és 400 liter tejfölt.

Az alaplébe, amelyet kézzel passzíroznak, keszeg, kárász, ponty, fej, csont és bőr kerül, az előkészületek pénteken csaknem éjfélig tartanak, a halászléfőzést pedig szombat hajnali kettőkor kezdik a Tisza-parton felállított sátraknál.

A halászlé mellett – amely a fesztivál idején a csárdai ár felébe kerül – több mint ezer pontypatkót, és 23-30 kilogramm keszeget és kárászt is megsütnek a szabadban.

A mintegy 1,2 hektáros Tisza-parti területen ingyenesen parkolhatnak az autók a fesztivál napján.

A fesztivál idején a komp dupla létszámmal, folyamatosan közlekedik a folyón Tiszacsege és Ároktő között. A 23 órás fesztiválzárás után az utolsó vendégeket is megvárják és átviszik Ároktőre, az utolsó járat várhatóan éjfélkor indul.

A hajókikötőből rendszeresen indítanak sétahajókat, de élményhajózásra, vízi gokartozásra is lesz lehetőség. Jelezte: 10-15 olyan hajót is lehet majd bérelni a nap során, amelyet rövid helyszíni alapképzés után, más engedély nélkül is önállóan vezethet minden 16. életévét betöltött fiatal és felnőtt.

The post Többezer érdeklődőt várnak az idei tiszacsegei halászlé fesztiválra first appeared on Vízpartok.

Népszerű

Még több hasonló
Related

Minden szülő rémálma: a strand teljesen zsúfolt és hirtelen eltűnik a gyerek – ennek most vége Riminiben

Már több mint 100 nyelven lehet bejelentéseket tenni az...

Ezeken a repülőtereken már nincs folyadékkorlátozás

A kézipoggyászban lévő folyadékokat tartalmazó műanyag zacskók hamarosan a múlté lesznek.

Terjed az alga az Adrián, aggódnak a nyaralók

Nem világos, hogy a nyálka miért alakul ki egy adott időpontban.

Újabb hőhullám Olaszországban: a 43 fok feletti hőségnek sokára lesz vége

A nyár kezdete óta ez a negyedik hőhullám, amely elérte Olaszországot.