A legendás „arany érintésű” Midasz fríg király temetése alkalmával – a legújabb vegyi elemzések szerint – gazdag lakomával járó halott tort tartottak, úgy ahogy ezt már Homérosz is leírta műveiben.
A gyászolók birka- vagy kecskehúst és hüvelyeseket fogyasztottak és a görögök által Kükeonnak nevezett italt, a mai kor ízlésének nem éppen megfelelő bor-sör keveréket ittak hozzá.
Az amerikai Pennsylvaniai Egyetemen dolgozó Patrick McGovern köré gyűlt munkacsoport laboratóriumban elemezte azokat az ételmaradványokat, amelyek a kis-ázsiai Midasz-domb alatt lévő sírkamrában talált edényekhez tapadtak. Erről készült tanulmányukat ismertette a Nature című brit tudományos magazin.
A mintegy 2700 éves sírkamrában – amelyet Törökország középső részén, Ankara közelében tártak fel – rendkívül kedvező konzerválási feltételek uralkodtak, amelyek mindmáig megőrizték az ivópoharakon a zsírmaradványokat és egyéb lerakódásokat.
A zsírok összetétele alapján arra következtettek, hogy a gyászolók juhot vagy kecskét fogyasztottak, amelyet egy különleges erjesztett itallal öblítettek le. A szakértők a poharak alján talált borkőmaradványok és méhviasznyomok alapján megállapították: sör, bor és mézbor keverékéből állt ez a bódító hatású ital. McGovern elmondta, hogy ezt az italt Európa más részein is fogyasztották, erre utaló bizonyítékokat találtak például Skandináviában, sőt még Skóciában is, ahol az időszámításunk előtti
harmadik évezredben volt népszerű nedű ez a keverék. A szakértőket leginkább az döbbentette meg, hogy
a skóciai ital összetétele szinte megegyezett azzal az italéval, amelyet a kis-ázsiai Frígiában fogyasztottak.
Midasz legendás fríg király a görög mitológiában. Dionüszosztól azt kérte jutalmul, hogy minden változzék arannyá, amihez csak hozzáér. Amikor étele is arany lett, az isten megmentette az éhhaláltól és visszavette ajándékát.
Szakértők 1950 óta végeznek ásatásokat az egykori frígiai főváros, Gordion helyén, ahol a nevezetes gordiuszi csomó volt. Midasz fakoporsóját 1957-ben fedezték fel, de McGovern és csapata folyékony kromatográfiai, infravörös spektrometriai (fényszögtörés-mérési) módszerekkel és egyéb korszerű elemzési eljárásokkal csak most tudta megállapítani a halotti tor étkezési körülményeit.