19.5 C
Sopron
21.5 C
Budapest
17.5 C
Nyíregyháza
2024. május 13., hétfő

Rákkeltő mérgező hulladék kelt pánikot Split népszerű strandján

KezdőlapVízpartokRákkeltő mérgező hulladék kelt pánikot Split népszerű strandján

A hatóságok évek óta tudják, hogy a strand Vranjicban mérgező hulladékkal szennyezett. Még mindig nem takarították ki vagy zárták be. A nyaralók és a gyerekek rákkeltő azbeszthulladék között napoznak és fürödnek.

A Split közvetlen szomszédságában fekvő Solin város egyik nyilvános strandja évtizedek óta mérgező hulladékkal szennyezett.

Split Horvátország ország egyik legszebb tengerparti városa . Innen csodálatos egynapos kirándulásokat tehet, például Solin városába. Splittől öt kilométerre délkeletre található, és négy településből áll: Solin, Mravince, Kučine, Rupotina és Vranjic.

A strand a „Kis-Velencének” is nevezett Vranjic népszerű turisztikai negyedében található.

Különösen népszerű a Plaža Košic fürdőhely, amelyet „városi strandként” jelölnek. De az idillje csalóka. Az azonos nevű félsziget homokos strandja alatt, közvetlenül a „Kis Velencével” szemben található egy egykori azbesztlerakó.

Az aggódó lakosok évek óta figyelmeztetnek arra, hogy a nyaralók és a helyiek egyaránt a strandon fekszenek, a gyerekek pedig a homokban játszanak anélkül, hogy tudnák, hogy rákkeltő azbesztes hulladékkal érintkeznek.

A 2019-ben végzett vizsgálatok kimutatták, hogy a telephely szilárdan kötött, azbeszttartalmú építési hulladékkal szennyezett.

Marijana Grubić, a „Mjesto koje hoće živjeti 2020” („Egy hely, amely élni akar”) kezdeményezés elnöke a strand bezárásáért küzd. Azt szeretné, ha figyelmeztető táblákat helyeznének ki és megkezdődnének a helyreállítási munkálatok. Eddig mindez nem történt meg.

A strand elkerítésére vonatkozó kérésre válaszolva Dalibor Ninčević, Solina polgármestere elmondta, hogy ez nem lehetséges, mivel maga a tenger nem szennyezett: „A strandot csak akkor kerítik el, amikor a tisztítás megkezdődik”.

A felújítási munkálatok a tervek szerint az uniós társfinanszírozás jóváhagyása, valamint a közbeszerzési eljárás lefolytatása után kezdődhetnek meg.

Addig valószínűleg nem lesznek sem figyelmeztető táblák, sem kerítés a strand körül, mivel a környezetvédelmi hatóság is rámutat, hogy ez nem tartozik a hatáskörébe.

The post Rákkeltő mérgező hulladék kelt pánikot Split népszerű strandján first appeared on Vízpartok.

Népszerű

Még több hasonló
Related

Kincses sziget a Bodeni-tóban

Reichenau-sziget és kincsei 2000 óta az UNESCO világörökség része....

Kiderült, miért kapta Spanyolország idén is a legtöbb kék zászlót

Idén is Spanyolország kapta a legtöbb, 638 kék zászló elismerést természetes...

Egy teherhajóról esett le 1997-ben, most megtalálták a ritka Legó polipot

1997-ben egy teherhajóról esett le egy konténerben ötmillió másik Lego-darabbal együtt.

Rengetegen utaznak Európa legnépszerűbb nyaraló régióiba

Növekedett az online platformokon az Európai Unióban lefoglalt vendégéjszakák száma.