3600 éves, babilóniai ételreceptet tett közzé az amerikai orientalista társaság folyóiratában Francais Jean Bottero asszirológus. A leírást a Yale egyetem könyvtárának ékírásos agyagtábláin fedezte fel.
A „babiloni raguhoz” a következők kellenek: tarru, birka, de lehetőleg bárányhús, zsír, durva só, maláta, hagyma, szamidu, póréhagyma, fokhagyma és tej.
A recept a következő:
Végy egy lábast ( az igazán korhűek főzőüstöt használjanak), helyezd ebbe a bírkahúst a zsírral együtt. Öntsd fel vízzel, főzd meg. A tarrukat készítsd elő, tetszés szerint sózd meg, aztán tedd félre.
Keverd össze a tejet, a hagymát, fokhagymát, a szamidut, a póréhagymát, és a malátát, a keverék levét szűrd le. A tarrukat ebben a lében pácold, majd egészen kis lángon a lábasban (üstben) főzd, majd egy másikba tedd át, sűrítsd be. A megfőtt tarrukat egészben tálald, s az asztalnál darabold fel a vendégek előtt.
Hogy milyen madár a tarru? Hogy mi a szamidu? Ezt sajnos Francais Jean Bottero sem tudja. A mezopotámiai ínyesmester ezt ugyanis nem rótta agyagtáblára, a kihalt madár, a feledésbe merült növény esetében számára kézenfekvő dolgokról volt szó